15.11.2013 г.

Коледен портокалов купол





 Усещате ли вече коледния аромат във въздуха? Щом се появят първите украсени витрини и светнат хилядите разноцветни лампички настроението се променя към празнично и започва очакването на нещо магично и красиво! От днес до Коледа остават 40 дни и може да ви се струва, че съм подранила с първата коледна рецепта, но искам да ви покажа неща които миналата година не успях да направя, а не искам да отлагам и тазгодишните рецепти ! Затова за мен Коледа започва от днес:)!
Когато четох съставките на този сладкиш нямах представа какво ще се получи, звучаха ми странно и никак не можех да намеря мястото на хляба тук. А той се оказа спойката между всички продукти! Горещо ви препоръчвам - направете този сладкиш!



Продукти:
100 гр. краве масло
80 гр. брашно
1 яйце
200 гр. стафиди
50 гр. захаросани портокалови корички
30 гр. обелени бадеми
250 гр. захар
80 гр. сух бял хляб
100 мл. прясно мляко
2 с.л. бренди или коняк
сока на 1/2 портокал и настърганата кора
3 карамфилчета
1 ч.л. канела
1 ч.л. настърган джинджифил
щипка индийско орехче
за декорацията:
2 портокала
канела 
клонки розмарин
кристална захар
1 белтък 




Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин.  Нарежете на едри парченца бадемите. Изцедете половин портокал и настържете кората му. Накиснете хляба в прясното мляко.
В голяма купа изсипете захарта, омекналите стафиди, счуканите карамфилчета, канелата, джинджифила, индийското орехче, изцедения и намачкан хляб, бадемите, сока и кората от портокала, коняка, портокаловите корички и омекналото на стайна температура краве масло и яйцето. Добавете брашното. 
Хомогенизирайте сместа много добре. 
За печенето използвах стъклена купа, която не е огнеупорна и през цялото време се страхувах да не се счупи от температурата...слава Богу всичко мина добре:)! 
 Намажете стените на стъклена купа или някакъв друг кръгъл съд с краве масло. Сложете на дъното кръгче портокал, а по стените наредете останалите парчета от  него. 
Изсипете сместа върте, а отгоре покрийте с парче хартия за печене. Сложете купата в тенджера със студена вода (водата да стига почти до ръба на купата) и печете на водна баня, 3 часа на 150 гр.  
 По време на печенето доливайте топла вода в тенджерата ( на снимката горе се вижда току-що извадения от фурната сладкиш)
Извадете купата от водата, изчакайте десетина мин. и обърнете сладкиша в чиния. 


За да си направите заснежени клончета разбийте леко с вилицата 1 белтък, потопете клонки розмарин (може да използвате и други) в него и после  ги оваляйте хубаво в кристална захар. 
Украсете сладкиша с пръчици канела и клончета заснежен розмарин. Да ви е сладко:)!

                                             От мен хубав петък и уютни събота и неделя! Чаоооо!



17 коментара:

  1. Ив, поредната страхотна рецепта, благодаря! Още не ми е коледно, но ти май ще промениш това. С нетърпение очаквам следващата ти коледна рецепта.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле ... оле ... красота ... Коледа ...
    Аз много му се радвам на този празник Ив, като дете му се радвам!
    Заснежените клонки са като истински, и купола изглежда толкова празнично с тях!
    Чудесно изпълнение! Браво на майстора!
    Чудесно представяне! Красиви снимки!
    Ще чакам и следващите ти предложения ...
    а сега те прегръщам и ти желая вдъхновение и усмивки чак до Коледа и след нея :) *

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина замириса на Коледа :) Много хубава рецепта, Ив! Чакам с нетърпение и следващите вкусни изненади. Завиждам (благородно) за настроението :) Хубав ден! :*

    ОтговорИзтриване
  4. С тия заскрежени клонки направо замирисва на Коледа :)
    Чудесни аромати предвещава този купол, Ваня, богат и сочен!
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех,че красиво ,Ванче...Ще го направя със сигурност този сладкиш-много ми хареса.И аз като гледам витрините, вече ми идва коледното настроение.
    Прегръдки от мен и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за необичайната (за мен) рецепта!
    Имам въпрос: в продуктите виждам 80 г брашно и 1 яйце. Предполагам, че от яйцето се взима само белтъка за клонката розмарин. Но в описанието на приготвянето не видях къде е употребено брашното. Ако не Ви затруднявам, бихте ли уточнили? С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йорданка! Пропуснала съм да напиша за брашното, а то се слага когато се смесят всички други продикти и яйцето там е цяло! А за клонките трябва отделен белтък!
      Поздрави и хубав следобед!

      Изтриване
  7. Ванче, значи и ти си с мен. Аз за Коледа мисля от средата на октомври още... :)
    А портокаловото ти изкушение е просто върхът, толкова вкусно и ароматно изглежда!
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Няма по-коледно чудо за хапване от това! Страшно заразяващо е, мерси Иве, непременно ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    Траянче,
    Снежи,
    Пепи,
    Живе,
    Гери,
    Дани,
    Йоли,
    благодаря от сърце!
    Прегръдка за всички ви с пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красиво, Ив, много! И вкусно! И много атрактивно! Чудничко е!

    ОтговорИзтриване
  11. много красиво изглежда сигурно е и много вкусноооооо.....

    ОтговорИзтриване
  12. Колко парчета излиза?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Ивана, редовно преглеждам блога ти и винаги намирам нещо ново и различно, което да приготвя. Рецептата ме заинтригува, защото е почти същата като за Английския Коледен пудинг (Christmas Pudding https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSyVe0faKLPuqpQIGKbRdMMkXX13__-CuQVMQGWILnY6Vhu2hj ). С удоволствие ще я приготвя за празниците.

    ОтговорИзтриване