13.05.2017 г.

Ризото пармиджана с аспержи - Risotto agli asparagi


Продукти за две порции:
8 с.л. ориз 
200 гр. аспержи
4 тънки резена пушен бекон 
1 бр. лук шалот
2 с.л. бяло вино
50 гр. настърган пармезан 
около литър зеленчуков бульон
сол
зехтин 
щипка чер пипер 



Отрежете най-долната бяла част на аспержите. Вържете ги на снопче и ги поставете изправени  в  дълбока тенджера с 2 пръста подсолена вода. По този начин поставени връхчетата на аспержите не се нараняват и остават леко хрупкави.  Сварете ги за около 10 мин. Охладете сварените аспержи и ги нарежете на малки парченца като оставите цели връхчетата. В купа сложете нарязаните парчета, щипка сол и 1 с.л. зехтин. Пасирайте до гладка смес. 
Нарежете лука на ситно. Сложете го в дълбок тиган с 1 к.ч. зехтин. Запържете за минута-две и добавете нарязания бекон. Полейте с 2 с.л. бяло вино, изчакайте за минута да се изпари алкохола и сложете измития ориз. Запържете отново за около пет минути. Налейте 2 черпака топъл бульон и бъркайте докато ориза поеме напълно течноста. Излейте още от бульона и така докато ориза се свари по ваш вкус. Ако го обичате ал денте ще му трябват около 13-15 мин. Малко преди да отстраните ястието от котлона добавете пюрето от аспержи и връхчетата. Готовото ризото подправете с настърган пармезан и щипка чер пипер. Сервирайте веднага! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


2 коментара:

  1. Чудесно ризото се е получило Ваня.От известно време ползвам аспержи - бели и зелени.Разнообразяват менюто и внасят нови вкусове на трапезата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели!
      В къщи аз по ги харесвам, но това ризото се хареса много и на Роби!
      Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване